Pàgines

dimarts, 29 de setembre del 2015

150 ANYS DE LA PUBLICACIÓ DEL LLIBRE "ALÍCIA AL PAÍS DE LES MERAVELLES" DE LEWIS CARROLL






150 ANYS PUBLICACIÓ ALÍCIA AL PAÍS DE LES MERAVELLES












1a edició



British Library, Add. MS 46700

Copyright © The British Library Board










Imatge d'Alicia, per John Tenniel



I·lustració de John Tenniel d’«Alícia en terra de meravelles» (1865)







Obre bé els ulls, desperta la imaginació i endinsa't en el país de les meravelles!


El 24 de maig d'aquest any 2015 es commemora el 150 aniversari de la publicació d'un gran clàssic de la literatura infantil, Alice's Adventures in Wonderland, de l'escriptor, matemàtic i sacerdot anglicà Charles Lutwidge Dodgson, més conegut pel pseudònim de Lewis Carroll

Alícia, una nena molt correcta i formal educada sota els valors i la moral victoriana, és transportada a un país de bojos a on no hi ha cap raonament que sigui vàlid. És el món al revés, on tot és possible. 

El llibre és un triomf de la imaginació i l'enginy, una mescla magistral de somni i realitat. Conté elements complexes de fantasia i jocs lògics, paròdia i sàtira i està replet d'acudits i jocs verbals. El lectors observen i escolten, en complicitat amb Alícia, l'acompanyen en el seu itinerari per trobar la sortida, i es senten identificats amb l'estranyesa d'aquesta dimensió, de tal manera que el somni d'Alícia esdevé el somni de tota una cultura.

Lewis Carroll va crear un món tan insòlit que tot el segle XX ha begut del seu imaginari i ha influenciat i inspirat a tots els camps artístics, des del teatre, la música, l'art i literatura, passant per les expressions més contemporànies com són els dibuixos animats, els videoclips i els videojocs.

Només es conserven 23 còpies de la primera edició del 1865, de les quals 17 pertanyen a diferents biblioteques i la resta està en mans privades. El llibre té una segona part, menys coneguda, anomenada A través de l'espill (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There, del 1871). Diverses adaptacions cinematogràfiques combinen elements d'ambdós llibres.









Vet aquí un conill blanc, un cau, un sombrer boig, un gat enigmàtic i una nena molt curiosa... et sona la història? És Alícia al país de les meravelles...

Ja fa 150 anys que el seu autor Lewis Carroll la va escriure i encara continua llegint-se a tot el món!

Et convidem a descobrir més curiositats sobre l'autor i aquest meravellós relat. 

Benvingut al país de les meravelles!








Guies de lectura:


El Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel de Barcelona ha realitzat una completa guia de lectura on podràs descobrir o redescobrir alguna de les moltes versions que existeixen d'aquest clàssic. Les trobaràs ordenades pels diversos formats i en el cas dels contes més antigues a més noves. 











Guia infantil i juvenil. Alícia al país de les meravelles, feta en col·laboració per totes les biblioteques municipals de Sabadell.




Altres recursos a internet:

Amb motiu d'aquest aniversari, 150 il·lustradors d'arreu del món han dut a terme una idea genial: el 150 Alice Project, on han intervingut i col·laborat en la creació d'un llibre entorn la figura d'Alícia. S'han fet uns dibuixos originals , amb una estètica particular i molt diferent del personatge de l'Alícia. Si vols saber-ne més entra a la pàgina del projecte.


Aquí pots admirar 4 exemples extrets d'aquesta plana.



Quan es va estrenar la pel·lícula de Tim Burton sobre aquest personatge (any 2010), es va complementar amb una adreça web on encara pots trobar diversos jocs inspirats en aquest personatge. Pots jugar a la següent direcció: Alícia: Filmes Disney.
I per últim volem destacar una plana on podràs pintar els teus dibuixos preferits inspirats en aquesta obra. Entra a Pintar.cat

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada