Pàgines

diumenge, 5 de juny del 2016

LA BIBLIOTECA MONTFOLLET ESTABLEIX VINCLES ENTRE L'ESCOLA I EL BARRI









 Recordem el contingut del Pregó de la Festa Major de Santa Eugènia 2011

(Secció referent a la biblioteca Montfollet)


«Llegim i consultem, llavors aprenem»


“La Biblioteca Montfollet, que animo i estimo, ha rebut el Premi Nacional de Bones Pràctiques Educatives 2010 que ens va ser lliurat a Madrid pel ministre d'Educació. El nostre és un projecte innovador que neix en una escola, però que s'obre i s'enllaça amb el barri: "Llegim i consultem, llavors aprenem".

La biblioteca escolar oberta al barri suposa un esforç molt important d’hores de feina, de formació, de recursos econòmics i d’implicació dels membres de la comunitat educativa i d’altres estaments, per tal de sumar esforços, compartir experiències i programar activitats conjuntament, per adequar la biblioteca convertint-la en un espai dinàmic i útil on tots els usuaris puguin trobar i compartir el plaer de la lectura i el coneixement. Vull agrair el suport rebut de totes les persones i entitats que treballen per a la promoció de les biblioteques escolars.

Cal educar als alumnes per ser tota la vida bons usuaris de biblioteca amb l’objectiu de llegir, passar-ho bé, informar-se i aprendre contínuament. Per això, és necessari allargar els horaris d’obertura de la biblioteca escolar més enllà dels horaris lectius, es a dir, de crear una biblioteca escolar oberta al barri en horari extraescolar.

A més, cal rendibilitzar l'espai educatiu que representa la biblioteca escolar, ampliar el seu ús a tota la comunitat educativa i considerar-la un centre dinamitzador connectat amb la realitat social i cultural de l'entorn. Per aquest motiu, establim relacions amb les entitats culturals del barri i promocionem les activitats que programen.

El projecte ens ajudarà a lluitar contra el fracàs escolar, i comportarà instal·lar a l'escola un excel·lent recurs pels alumnes, per les famílies i per l'entorn proper.

– És un espai dinàmic i de trobada que facilita la participació de tota la comunitat educativa del centre i de les diferents institucions cíviques i educatives del barri.

– Comporta l'ús de la biblioteca com un espai de coneixement i d'aprenentatge, de dinamització de la lectura.

– En estar oberta fora de l'horari escolar, suposa un valor afegit per a la comunitat educativa i per a l'entorn més proper per la seva funció de suport socio-educatiu, ja que actua com un agent d'enriquiment cultural i de compensació social que possibilita l'accés igualitari a la informació, l'educació, la cultura i el lleure.

La Biblioteca Montfollet és un espai de convivència, relaxat, de reflexió i d'aprenentatge; on llegir, mirar, consultar, escoltar, conèixer, informar-se; és un lloc d'estudi i de treball, on poder realitzar les tasques escolars. Però, també és un espai d'entreteniment i de trobada. Un espai útil per promoure la curiositat, el respecte a les opinions diverses i el sentit crític, la capacitat de pensar i aprendre, la satisfacció d'aprofitar el temps lliure… És un lloc amb vida pròpia, estimulador de l'aprenentatge i l'oci.

La funció de suport socio-educatiu que ha desenvolupat la biblioteca durant aquests tres darrers anys és molt ben valorada per la comunitat educativa i, en general, per les famílies del sector de la seva àrea d’influència, convertint-se en un projecte de referència a la ciutat i en l’àmbit educatiu i bibliotecari de Catalunya, i ara la seva tasca també ha estat reconeguda pel Ministeri d’Educació de l’Estat Espanyol.”

Mercè Vila Gelis
Pregonera de la Festa Major de Santa Eugènia de Ter
Mestra de l’escola Montfalgars
Responsable de la Biblioteca Montfollet




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada