dissabte, 28 de gener del 2012

BIBLIOGRAFIA SOBRE LA PAU








Efemérides:

"Celebramos el Día escolar de la No violencia y de la Paz.

Este día se celebra cada año el 30 de enero, desde 1964, en el aniversario de la muerte del Mahatma Gandhi.

En los países con calendarios escolares propios del hemisferio sur, la celebración se pospone al 30 de marzo". Boletín de recursos S.O.L.



Recomanat a partir de 10 - 11 anys 

COMENTARIS:

"És la guerra. Dues trinxeres enmig del no-res. Dos bàndols que es vigilen mútuament i el temps que passa. Sensació d'abandonament. L'enemic és cruel, l'enemic no té pietat, la guerra és culpa seva... Ho diu el Manual de l'Exèrcit. I si un bon dia es descobreix que el Manual de l'enemic diu el mateix?
Un llibre sobre la irracionalitat de la guerra amb un text sobri i intel·ligent de Davide Cali, i unes il·lustracions senzilles i amb molta força de Serge Bloch".

..................................

"Hi ha una guerra. Els dos soldats que queden están sols, cadascú al seu forat.
Fa dies que no s’escolta cap canó i un veu que no li queda quasi res de menjar. Reflexiona sobre la guerra, pensa que no té cap sentit i que no vol matar a ningú. Si l’enemic vullguera, signaría la pau.

És un llibre que està escrit al destinatari: pares, mestres…

El que planteja és el paper de la guerra. La guerra es decreta, s’ha d’actuar obligatòriament d’acord a un manual que es reparteix a tots. Hi ha una defensa de la pau al llarg de la història.

Hi ha una ironia fina que va marcant el personatge.

Les il·lustracions tenen un gran sentit de l’humor".

 .....................................

La guerra que es veu de rerefons en l'àlbum pot haver ocorregut fa molt de temps, però també pot estar succeint ara mateix en algun lloc del món.

L'àlbum, en una edició molt acurada, utilitza el llenguatge de vinyeta de còmic, però deixant que cada vinyeta ocupi una làmina, blanca de fons. La reproducció de la història, de text molt breu, té un traç senzill, net, per part de l'il·lustrador, però no per això menys expressiu.

S'hi defineixen diferents estats d'ànim del protagonista. El soldat és en el seu lloc de trinxera, intentant eliminar l'enemic de l'altra banda. L'atractiu de la història és que el lector sap que hi ha una guerra, com li indica amb lletres engrandides, a doble làmina, l'entrada de l'àlbum, però sembla que el soldat estigui sol i que a l'altra trinxera hi hagi també un únic soldat que l'espera.

Aquesta individualització de la guerra mostra la solitud del soldat enmig d'un conflicte bèl·lic i reforça el caràcter de dubte, desesperació i reflexió que fa el personatge. "Hi ha una guerra en un lloc com un desert i amb dos forats." Una descripció geogràfica tan simple com eficaç. "I dins dels forats, dos soldats. Són enemics."

I després d'aquesta breu introducció, excepcionalment, les dues làmines que inclouen el títol de l'àlbum passen a fons vermell, tacat de sang, per reprendre després la blancor, matisada només per un verd orcre en alguns dels dibuixos de les vinyetes. El soldat espera, dorm amb un ull obert, està a l'aguait, dispara un tret, fa foc per escalfar el poc ranxo que té del dia, sap que l'enemic també en fa, i pensa que deu estar sol com ell.

La gana, la sensació que l'enemic és una bèstia salvatge i que, si hi ha guerra, és sempre per culpa de l'altre, tal com diu el manual de campanya que el soldat porta a la butxaca de l'uniforme, es reflecteixen amb unes il·lustracions que, a manera que avancen, sembla que prenguin forma animada.

La descoberta per sorpresa que a la trinxera enemiga no hi ha ningú porta a la reflexió que la por del desconegut és a vegades un artilugi dels qui manen per justificar un enfrontament bèl·lic. La descoberta d'una cartera amb fotos de família a la trinxera enemiga fa dubtar el soldat que el seu contrincant pugui ser tan salvatge com assegura el manual. ¿Qui té una família, pot matar gent d'una altra família, ni que li diguin que és enemiga?

Només el diàleg pot acabar amb una guerra, ni que sigui un diàleg per missatge, amb una ampolla llençada com una granada, de trinxera a trinxera, dient que cal aturar la guerra, que cal dir no a la guerra. Un missatge que, com passa amb les ampolles llençades en alta mar, només ha de tenir la sort de caure just en el forat de la trinxera d'on ha de venir la resposta perquè soldat i enemic —enemic i soldat—, puguin tornar a casa.

[Andreu Sotorra, 22 febrer 2008]


NÚVOL D'ETIQUETES

acollida (3) activitats (501) aigua (7) ajuts (2) animals (6) aniversari (23) arbres (10) art (1) astronomia (36) auca (5) autor (121) autors (1) barri (39) benvinguda (3) biblioteques (476) biografia (2) blocs (48) cançó (44) cantata (1) carnaval (13) castanyada (1) catàleg (20) Catalunya (33) cel (3) cercador (12) ciència (20) cinema (28) circ (1) ciutat (52) còmic (38) concurs (63) consell (30) conte Montfolllet (2) contes (166) cultura (22) cursos (29) dansa (2) diari (13) dibuixos animats (8) discriminació (2) dites (4) dones (2) drets consumidors (1) drets humans (12) drets infants (22) drets lector (4) ebooks (1) ecologia (7) editorials (48) educacio (37) educació (17) efemèrides (201) emergència (6) endevinalla (14) escola (301) escriptura (28) espectacles (7) esport (1) estiu (55) excursions (4) experiments (1) exposicions (53) extraescolar (153) famílies (120) festes (237) filosofia (2) fira (21) flors (13) fotografies (14) història (7) hort (2) il·lustracions (16) incendis (1) interculturalitat (14) internet (151) internet. (1) inundacions (2) joc (63) jocs (2) jocs florals (20) jornades (53) lectura (447) literatura (199) llegenda (27) llengua (78) llibreries (20) llibres (409) lluna (2) màgia (1) matemàtiques (8) medi ambient (14) mestres (11) Miquel Desclot (8) museus (12) música (28) nadal (74) narració (2) notícies (44) observació (3) pau (35) planistel (2) plantes (6) plàstica (36) poesia (116) premi (41) primavera (8) programa activitat (135) programes (33) projecte (97) prosa (4) puntedu (5) punts de llibre (18) quaresma (4) ràdio (5) recepta (4) recursos (110) recursos educatius (437) revistes (23) salut (1) TAC (10) taller (56) tardor (15) tardor Montfalgars (1) teatre (9) temps (4) tic (25) titelles (1) tradicions (73) turisme (3) vídeos (148) xarxa (2) xerrades (26)

CONSULTEU ELS CONTINGUTS ARXIVATS!

[+/-]

CONSULTEU PER ETIQUETES TEMÀTIQUES (clica botó +/-)

COMPTADOR DE VISITES

QUÈ FEM A LA BIBLIOTECA MONTFOLLET?

PANORÀMIQUES DEL MÓN

PANORÀMIQUES DEL MÓN
FOTOS 360º Magnífiques per a observar imatges tot girant al seu voltant

QUINA HORA ÉS A LA RESTA DEL MÓN?

QUIN TEMPS FA A GIRONA?

Temps a Girona

QUIN TEMPS FA?

QUIN TEMPS FA ?

EL TEMPS A CATALUNYA amb el METEOSAT

INFORMACIÓ DEL TRÀNSIT

INFORMACIÓ DEL TRÀNSIT
S'hi plasmen obres, incidències, informació dels radars i punts negres...

SERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT

SERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT
Amb mapes informatius sobre l'estat del trànsit, consells...

ACTIVITATS EXTRAESCOLARS 2009-2010 de la BIBLIOTECA MONTFOLLET oberta al barri

FESTA FI DE CURS - TEATRE

FESTA FI DE CURS - TEATRE
Grup de teatre extraescolar d'alumnes de Cicle Mitjà de l'Escola Montfalgars

FESTA FI DE CURS - CORAL

FESTA FI DE CURS - CORAL
Coral de l'escola de música Claudefaula

HORA DEL CONTE - JUNY 2010

HORA DEL CONTE - JUNY 2010
Fem-nos a la mar!, a càrrec de la Sessi Sitjà

HORA DEL CONTE - MAIG 2010

HORA DEL CONTE - MAIG 2010
Història d'en Pepito Gota, a càrrec de Cia Borinot Groc

LA MALETA FANTÀSTICA

LA MALETA FANTÀSTICA
Dibuix antic de QUIM BOU cedit a la gent de la Bibioteca Antònia Adroher de Girona.

LA MALETA FANTÀSTICA DE PEPA CONTES A LA BIBLIOTECA MONTFOLLET!

" Viatjant per un món de contes, la maleta em porta l'equipatge imprescindible... A la maleta hi porto joies, diamants i perles, els meus contes preferits i les novetats que més em sedueixen del moment..."

Amb la proximitat de St. Jordi, la biblioteca Montfollet us volem oferir un espai de foment de la lectura compartit per a tota la família.

La Maleta Fantàstica, recollirà una selecció d'aquells llibres de literatura infantil del gènere de Fantasia que considerem especialment recomanables per la seva qualitat i que podreu trobar a les biblioteques i llibreries.

La Pepa ens acompanyarà en aquest viatge a través dels contes mostrant i explicant els secrets de la seva maleta.

Es recomanaran llibres per a nens i nenes fins a 10 anys.

La Maleta Fantàstica és una enriquidora activitat familiar de recomanació de llibres de fantasia. Llibres fantàstics, molt ben il·lustrats, amb textos imaginatius que faran les delícies de grans i petits.


HORA DEL CONTE - ABRIL 2010

HORA DEL CONTE - ABRIL 2010
LA MALETA FANTÀSTICA. Activitat familiar de recomanació de llibres de fantasia, per Pepa Llobet.

HORA DEL CONTE - FEBRER 2010

HORA DEL CONTE - FEBRER 2010
El Rei Carnestoltes i altres contes disfressats, a càrrec de VA DE CONTES

HORA DEL CONTE - DESEMBRE 2009

HORA DEL CONTE - DESEMBRE 2009
Conte d'hivern, a càrrec de Cia. Les Bambalines

HORA DEL CONTE - NOVEMBRE 2009

HORA DEL CONTE - NOVEMBRE 2009
Va de Contes, 10 anys, a càrrec de VA DE CONTES

HORA DEL CONTE - OCTUBRE 2009

HORA DEL CONTE - OCTUBRE 2009
Contes de tardor, a càrrec de l'Albert Estengre "L'OCA D'OR"

AJUDANTS DE LA BIBLIOTECA

AJUDANTS DE LA BIBLIOTECA
Un grup d'alumnes de l'escola ajudant a retolar la biblioteca Montfollet

AMICS I AMIGUES DE LA BIBLIOTECA MONTFOLLET

QUINA SORT TÉ LA BIBLIOTECA DE TENIR TANTES AMIGUES!

Aquí teniu les que formen part del taller d'etiquetatge i folrat de llibres.

DIBUIXOS DEL MONTFOLLET CURS 07-08 Autors: Alumnes de 5è

ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA MONTFOLLET oberta al barri CURS 2008-2009

ACTIVITAT INTERCULTURAL I FAMILIAR

El proper divendres 17 d'abril s'obrirà una nova secció a la Biblioteca Montfollet dedicada a contes i llibres en llengües diverses. Serà el RACÓ INTERCULTURAL.

LLegiu la notícia en el periòdic digital EL DIMONI de Santa Eugènia de Ter.

Per aquest motiu, unes mares de l'escola ens explicaran el conte de LA CAPUTXETA VERMELLA en sis llengües diferents: català, castellà, anglès, àrab, rus i búlgar.

Mentre, pots escoltar i jugar amb aquest: EL CONTE DE LA CAPUTXETA VERMELLA

Gaudeix d'aquests vídeos i veuràs diverses versions del conte de la Caputxeta Vermella.

Diverteix-te! Fes ACTIVITATS JClic amb la CAPUTXETA VERMELLA:

EL CONTE (CPEE Mater Dei Girona)

LA CAPUTXETA VERMELLA

Crea un nou conte de la Caputxeta amb aquest HIPERCONTE

EXPOSICIÓ ESCOLAR de LLIBRES D'ARREU Escola Sant Jordi (Lleida)

- LA BIBLIOTECA MONTFOLLET ha elaborat amb el seu nou fons bibliogràfic una

GUIA DE LLIBRES ESCRITS EN DIVERSES LLENGÜES

EL CONTE DE LA CAPUTXETA VERMELLA

EL CONTE DE LA CAPUTXETA VERMELLA
17 d'abril de 2009

LA CAPUTXETA VERMELLA en sis llengües

LA CAPUTXETA VERMELLA en sis llengües

ACTIVITAT FAMILIAR AL MONTFOLLET

ACTIVITAT FAMILIAR AL MONTFOLLET
Dijous, 14 de maig de 2009, a càrrec de Pepa Llobet, amb recomanacions de llibres

MALETA TRANSOCEÀNICA DE LES CURIOSITATS

Activitat INTERCULTURAL per les FAMÍLIES: EL NADAL ARREU DEL MÓN


1ª HORA DEL CONTE - OCTUBRE 2008

1ª HORA DEL CONTE - OCTUBRE 2008
Contes científics amb la Sessi Sitjà

2ª HORA DEL CONTE - NOVEMBRE 2008

2ª HORA DEL CONTE - NOVEMBRE 2008
Contes de tardor amb L'Espina de la Sardina

3ª HORA DEL CONTE - DESEMBRE 2008

3ª HORA DEL CONTE - DESEMBRE 2008
Cistell de contes, a càrrec de Cia. La Perduda

4ª HORA DEL CONTE - GENER 2009

4ª HORA DEL CONTE - GENER 2009
Endrapacontes, amb la Bel Conte

5ª HORA DEL CONTE - FEBRER 2009

5ª HORA DEL CONTE - FEBRER 2009
Contes per a nens i nenes, a càrrec d'Ana Ribera

6ª HORA DEL CONTE - MARÇ 2009

6ª HORA DEL CONTE - MARÇ 2009
Contes amb personatge: En Pinotxo, a càrrec d'ODO Teatre

7ª HORA DEL CONTE - ABRIL 2009

7ª HORA DEL CONTE - ABRIL 2009
Contes d'animals d'arreu, a càrrec de Mariela Valiente